Μεγαλύτερη θνησιμότητα από έμφραγμα μυοκαρδίου στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες
- Kosmas Daskalakis
- 8 Ιουν 2016
- διαβάστηκε 3 λεπτά
.

Τα στοιχεία
Υπάρχει η αντίληψη ότι οι άνδρες είναι περισσότερο ευπαθείς, όσον αναφορά καρδιαγγειακό συμβάν, σε σχέση με τις γυναίκες.
Οι γυναίκες, πράγματι, παρουσιάζουν συνήθως έμφραγμα του μυοκαρδίου 10 χρόνια μετά τους άνδρες. Αναμενόμενη λοιπόν φαίνεται να ήταν και η αυξημένη θνησιμότητα στις γυναίκες, λόγω ηλικίας και περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου, όπως σακχαρώδης διαβήτης και αρτηριακή υπέρταση.
Οι γυναίκες προστατεύονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά το πρόβλημα δεν εξαλείφεται αλλά αναβάλλεται. Το δε τίμημα της αναβολής είναι η μεγαλύτερη θνησιμότητα συγκριτικά με τους άνδρες.
Πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκε μια καταγραφή και έδειξε ότι μεταξύ των γυναικών που αναπτύσσουν ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 25% είναι πλέον κάτω από την ηλικία των 60 ετών.
Η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα ήταν επίσης παρόμοια μεταξύ των δύο φύλων. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των δύο ομάδων αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς με αγγειοπλαστική και επετεύχθη διάνοιξη της υπεύθυνης αρτηρίας στο 92%. Αν και έλαβαν την ίδια φαρμακευτική αγωγή άνδρες και γυναίκες κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα στο 1 έτος στις γυναίκες ήταν 10,8% και στους άνδρες μόλις 3%.
Ακόμα και όταν έγινε ανάλυση για τους ασθενείς με επιτυχημένη άμεση αντιμετώπιση, πάλι η διαφορά στη θνησιμότητα ήταν υπέρ των ανδρών (7,1% έναντι 1,9%).
2,5 εκατομμύρια γυναίκες ετησίως στις ΗΠΑ νοσηλεύονται για καρδιαγγειακές παθήσεις
Περίπου 500.000 θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις ετησίως.
Κύρια αιτία θανάτου στις αμερικανίδες οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Περισσότερες από 230.000 γυναίκες το έτος πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις.
Το 1999 κατεγράφησαν 17 εκατ. θάνατοι οφειλόμενοι σε καρδιαγγειακή νόσο, ενώ για το έτος 2020 υπολογίζεται ο αριθμός να φτάσει τα 25 εκατομμύρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο μεταβάλλεται από χώρα σε χώρα. Φαίνεται, όμως, ότι ποσοστό 33% των γυναικών εκδηλώνει καρδιαγγειακή νόσο κάποια στιγμή στη ζωή του.
Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η υπ αριθμόν πρώτη αιτία θανάτου. Περισσότερες γυναίκες από άνδρες πεθαίνουν κάθε έτος από καρδιακές παθήσεις
Ο καρκίνος είναι μεγαλύτερη απειλή από τις καρδιακές παθήσεις
Οι γιατροί γνωρίζουν τον κίνδυνο των γυναικών στις καρδιακές παθήσεις και πράττουν αναλόγως.
Οι αιτίες
Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο μεταβάλλεται ανάλογα και με την ηλικία. Με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η επικρατούσα ηλικιακή κατηγορία στους άνδρες είναι περί τα 70-75 έτη, ενώ στις γυναίκες μια δεκαετία αργότερα.
Η στεφανιαία νόσος φαίνεται στις γυναίκες ότι αποτελεί πια πρώτη αιτία θανάτου, έχοντας ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού.
Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσμενών παραγόντων κινδύνου στον γυναικείο πληθυσμό, καθώς και στη χρήση ορμονικής υποκατάστασης, που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι συσχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της χρήσης τους.
Οι γυναίκες με εμφάνιση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου φαίνεται συχνά να υποεκτιμώνται και να υποθεραπεύονται, γεγονός που οδηγεί στην αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνητότητα των γυναικών.
Αυτό μερικώς οφείλεται στην πιο άτυπη συμπτωματολογία του πόνου του εμφράγματος που παρατηρείται στις γυναίκες, που λανθάνει της προσοχής των θεραπόντων ιατρών. Φαίνεται ότι οι γυναίκες προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με μεγαλύτερη καθυστέρηση, λόγω υποεκτίμησης των συμπτωμάτων από τους οικείους τους αλλά και λόγω της άτυπης μορφής τους, όπως συχνά αναφέρονται ως δύσπνοια ή άλγος τραχήλου ή κάτω γνάθου. Αντίθετα, στους άνδρες η συμπτωματολογία είναι πιο χαρακτηριστική στηθαγχικού άλγους, για το οποίο σύμπτωμα σε μέσης ηλικίας άνδρα παρατηρείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση διερεύνησής του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ποσοστό 64% των γυναικών που πεθαίνουν αιφνίδια από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν είχαν αξιοσημείωτα συμπτώματα.
Παράγοντες κινδύνου
Oι παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας νόσου δεν διαφέρουν ουσιαστικά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Από επιδημιολογικές μελέτες, προερχόμενες κυρίως από Bορειοευρωπαϊκές χώρες, η ολική χοληστερόλη και η LDL χοληστερόλη έχουν ασθενέστερη σχέση με τη στεφανιαία νόσο στις γυναίκες (στις άνω των 65 ετών η σχέση είναι ασθενέστατη) σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ αντίθετα η HDL χοληστερόλη έχει ισχυρότερη προγνωστική αξία και θεωρείται ειδικός προστατευτικός παράγων για τις γυναίκες.
H υπερτριγλυκεριδαιμία φαίνεται να επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.
O σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται ως ισχυρότερος παράγων για τις γυναίκες (αυξάνει τον κίνδυνο κατά 3-7 φορές, ενώ στους άνδρες κατά 2-4 φορές).
Συμπέρασμα
Ανεξάρτητα, και μάλιστα σε αντίθεση, με την διαδεδομένη αντίληψη, οι γυναίκες πάσχουν και πεθαίνουν περισσότερο από τους άνδρες λόγω εμφράγματος.
Η αντιμετώπιση είναι αμιγώς η πρόληψη και μόνο αυτή.
Ο έλεγχος, ο υπολογισμός των παραγόντων κινδύνου και η σωστή και κυρίως η όσον το δυνατόν έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την διαφύλαξη των ασθενών.
Κοσμάς Δασκαλάκης MD
Comments